петък, 17 февруари 2017 г.

Решение на ВАС за въглищния газ

Върховният съд постанови, че ОВОС и Екологична оценка са винаги задължителни при търсене и проучване на подземни богатства, когато се предвижда сондиране. Това е Решение № 1460 от 2.2.2017 год. на ВАС

През последните години зачестиха случаите експлоатацията на подземни богатства чрез рискови технологии да се прикрива като "търсене и проучване". На практика, т. нар. "търсене и проучване" не търси нищо, ами изследва икономическата целесъобразност на находището, което става по същия способ, като самото експлоатиране - чрез сондиране, както предвижда фаза 2 на работния проект на американската петролна компания за Блок 1-11 Вранино. 

Това е важен прецеден за всеки бъдещ случай, когато експлоатацията на вече проучено находище се представя на обществеността като "търсене и проучване" - любим прийом на петролните компании за хвърляне на прах в очите на местните жители със съучастието на МОСВ. 

Получател на разрешението на МОСВ за търсене и проучване на въглищен газ е американската компания Парк плейс енерджи корп., Невада, САЩ. Този път ги спряхме да не превърнат Добруджа в марсианска пустиня, както направиха с части от Пенсилвания и двете Дакоти (Северна Дакота и Южна Дакота). 

Апетити към добив на въглищен газ по същата схема има и небезизвестната компания "Русгеоком БГ" АД, първоначално оперираща с руски капитали, както и с участието на Сашо Дончев (от Овъргаз) в миналото, но след няколко препродажби не е съвсем ясно. Тази компания закупи правата за проучване на периметъра от руската компания “Башкиргеология“. 

ОБНОВЯВАНЕ 2020 год.: С нов прецедент на ВАС успяхме да затвърдим съдебната практика по тези проблематични разрешителни за "търсене и проучване", раздавани без Екологична оценка (ЕО) и без ОВОС. Съдът категорично прие, че такива разрешителни са извън закона, особено като имаме предвид, че те водят до автоматично реализиране на т. нар. "търговско откритие" и до раздаването на разрешително за добив без търг, без концесионна процедура и без ЕО, ОВОС или оценка за съвместимост (ОС) с Натура 2000. Повече за тази порочна практика и за съдебното решение от 2020 година може да видите в ето този материал от нашия блог: 


Няма коментари:

Публикуване на коментар