сряда, 2 октомври 2013 г.

Прецедент по дело на Greenpeace в България

След тежки съдебни процедури, Благоевградския районен съд излезе с прецедентно решение по повод първата от т. нар. "директни акции" на Грийнпийс случили се у нас.  Шест активисти бяха арестувани от полицията след 3-часова блокада на бензиностанция на Газпром близо до Благоевград на 26 септември 2013 год. Предявени са им били обвинения за дребно хулиганство и изправени пред Районния съд в Благоевград.

Това решение е от значение за развитието на съдебната практика по случаи на хулиганство или на протестни акции без насилие и вреди, както и разбирането, което демонстрира съдебното решение. То допълнително надгражда съществуващата съдебна практика и административната практика на полицейските органи.

Мотивите на съда приемат, че макар деянията да изпълняват формалните признаци в хипотезата на "хулиганство", не следва да се налага наказание, поради ниската обществена опасност на деянията, липсата на вреди и благородната и справедлива кауза, мотивирала извършителите. Подсъдимите бяха оправдани по обвиненията. При все това, те вече бяха заплатили наложени от полицията глоби за неизпълнение на полицейски разпореждания.

Повече информация: http://novinite.bg/articles/51951/Sadat-opravda-chujdencite-okupirali-benzinostanciya-v-Blagoevgrad

Няма коментари:

Публикуване на коментар