неделя, 2 септември 2012 г.

Бутаме ЗУТа !!

(обновена) 

Без да шумим излишно, вече повече от година работим по сложно дело пред международен трибунал на ООН. Атакувахме основни разпоредби в Закона за устройство на територията (ЗУТ) като нарушаващи на Орхуската конвенция пред Комитета за съответствие на самата конвенция. Получихме вече чернова на решението на комитета, от което става ясно, че печелим по всички пунктове.

Природозащитните организации обявиха пред медиите за тази процедура, а вече и за решението на Комитета. Те поискаха промяна в ЗУТ в съответствие с Конвенцията и налагане на президентско вето върху порочните изменения на ЗУТ, приети от НС в петък, 12 октомври 2012. Кадри от прес-конференцията има тук: http://news.ibox.bg/news/id_1861367624
Александър Дунчев, WWF и адв. Свилен Овчаров в асансьора на сградата на ООН в Женева
Александър Дунчев, WWF и адв. Свилен Овчаров след изтощително 4-часово изслушване пред Орхуския комитет в Женева










Урбанистика vs. ЗУТ
Мнозина посочват конкретни инвеститори като виновници за презастрояването на българското Черноморие и планини. Други сочат с пръст корумпираните власти, които им разрешават. Ние като юристи виждаме проблема в процедурите, изключващи всякакъв граждански контрол и затварящи кръга на взимане на решенията на тъмно, между инвеститора и кмета или главния архитект. 

Вече над десет години ЗУТ е база за презастрояването, грозната архитектура, разрушаването на ландшафта и, разбира се, корупцията и злоупотребите в териториалното планиране и строителството. Коренът на проблема, според нас, стои в изричната забрана за всякакво гражданско участие в процеса на взимане на урбанистични решения като ОУП, ПУП, строителни разрешения и разрешения за ползване/въвеждане в експлоатация. 

България е една от малкото държави в света, която не допуска никакво гражданско участие в урбанистиката и териториалното планиране. Световната урбанистика трудно може да посочи пример на законодателство, забраняващо на дори голяма част от съседите да обжалват засягащо ги строително разрешение, че дори и да узнаят за него. 

Конвенцията
Орхуската конвенция за достъп до информация, участие на обществеността и достъп до правосъдие при взимане на решения по екологични въпроси е приета през 1998 год. в датския град Орхус под егидата на ООН и ЕС, а по-конкретно преговорния процес и подписването й се организира от Икономическата комисия за Европа на ООН. Конвенцията е подписана от всички страни-членки на ЕС, както и на Европейската икономическа зона, но също и от асоциираните-членки на ЕС. Участието и спазването на тази конвенция са задължително условие за членство в ЕС. България се присъедини към Конвенцията през 2004 год. като част от присъединителния процес за ЕС. Орхуската конвенция е част от европейското acquis communautaire в областта на околната среда, а също и в областта правосъдието и вътрешния ред. То е белег за демократичност на едно европейско общество

Комитета
Комитета за съответствие с Орхуската конвенция е учреден от самата конвенция като единственият орган, който дава официално тълкуване на конвенцията и следи за нейното спазване и транспониране в националните законодателства на подписалите я страни. Комитетът  се поддържа към Икономическата комисия за Европа на ООН. Икономическата комисия за Европа е обща структура между ООН и Европейския съюз и е част от структурата на  Икономическия и социален съвет на  ООН. Изпълнението на становищата на Комитета се следи от Главния директорат "Околна среда" на Европейската комисия, тъй като Орхуската конвенция е част от европейското законодателства в областта на околната среда, но също и правосъдието и е белег за демократичност на едно общество в Европа. 

Процедурата
Процедурата започна по искане на коалиция "За да остане Природа в България" чрез едно от водещите организации вътре, сдружение за дива природа "Балкани"

Самата идея за атакуването на ЗУТ принадлежи на адв. Веселин Паскалев, който избистри концепцията и помогна при първоначалното искане, а основната юридическа работа по случая бе свършена от адв. Свилен Овчаров. Подреждането и излагането на фактите бе извършено от Александър Дунчев, WWF, който бе перфектният fact-finder за случая и свърши огромна по обем работа за систематизиране на десетките и стотици примери за нарушения на Орхуската конвенция, директивите за еко-оценките на ЕС, директивите за "Натура 2000" на ЕС, а и на самия ЗУТ, сторени в процеса на презастрояването на българското Черноморие и гористи планини. 

Освен изготвянето на огромни по обем и сложни като материя анализи и становища, делото изискваше пледиране в 4-часово заседание пред Комитета в Женева на 13 декември 2011 год. На заседанието природозащитните организации бяха представени от Александър Дунчев, WWF и адв. Свилен Овчаров, Зелените адвокати. 

Детайлите на самата процедура може да намерите тук: 

Изглед към Алпите от прозорците на залата на Комитета в най-старата сграда на ООН в Женева
Изглед към Алпите от прозорците на залата на Комитета в Palais des Nations най-старата сграда на ООН в Женева 

Сградата на ООН в Женева: Palais des Nations
Залата на изслушването пред Комитета се намираше в най-старата сграда на ООН в Женева:  Palais des Nations. Самата сграда е ярък пример за добра архитектура след сериозно обществено допитване и забележителен архитектурен конкурс - все неща, които липсват у нас, благодарение отново на забраната за гражданско участие в ЗУТ.

Журито на архитектурния конкурс от 1920 год. е поверено на изявени архитекти, които разглеждат 377 кандидатстващи проекта. Пресяти като са най-добрите 5 проекта, но журито не събира мнозинство за нито един от тях и не излъчва победител. В крайна сметка се решава петимата финалисти да работят заедно по общ архитектурен проект. Това са: Carlo Broggi, Julien Flegenheimer, Camille Lefèvre, Henri-Paul Nénot и József Vágó.

Не можем да определим кои точно архитектурни стилове от началото на века са съчетани в Palais des Nations. Само ще споделим, че в резултат сградата е просто красива. Нейното вписване в Женевския парк Ариана също е впечатляващ пример за добра урбанистика и парков ландшафт, при това при пълно спазване волята на дарителя и меценат на парка. 




4 коментара:

  1. Свалям ви шапка за това, което сте направили за Гражданското общество в България!
    В момента водим в Пловдив битка за спасяване на парк "Хълм на освободителите" ("Бунарджика") и свършеното от вас ще ни е от безценна полза!
    Благодарим ви!

    ОтговорИзтриване
  2. За Бунарджика: удобна възможност да използвате прецедента от Орхус, за да обжалвате строителното разрешение.

    Вече съм писал на една водеща архитектка от Пловдив как да стане. Намирате си юрист и действате.

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам дали сте информиран за планирания за изграждане на Булевард Варна с ширина до 80м.и повече , пресичащ квартал Изгрев във Варна - един квартал с много естествена зеленина и ниско строителство, заради набъбващи при дъжд почви.Много са съображенията "против", действията на гражданите, срещи с администрацията, но без резултат. В такива случаи как могат да се накарат институциите да "чуят" и се съобразят с мнението на хората, които ги изхранват, чрез данъците си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен измамнико тук хората са се счупили от работа за кауза препокриваща обществен интерес а ти си готов да прецакаш целия град заради личния си интерес... Най-вероятно не му възстановяват собственост заради планирания булевард.
      Градоустройството е сложен процес и инфраструктурата е в гръбнака му.

      Изтриване