вторник, 2 октомври 2007 г.

Как се прави градинка в града

Здравейте приятели,
Мислим да пробваме тука с едни хора от Варна да залесим едно местенце, което по чудо е още незастроено в центъра на града и пуснахме една молба в Общината, та даже и първия неясен отговор получихме, та имам един въпрос - можем ли да искаме от общинарите да ни дадат някакъв документ, че на това място 10 години няма да се строи? Можете да хвърлите поглед на молбата и отговора-прикачил съм ги, за да имате по-ясна идея за какво иде реч.
Тука инак е море, небе и плажен волейбол. Надявам се и при вас има радост.
Живейте с настроение!


Здравей И.,
в качеството си на юрист, които тъкмо с имоти се занимава мога да ти разтълкувам отговора на Общината:
1. За терена няма акт за общинска собственост, т.е. общината не го счита за собствен, или поне не се е сетила до сега да го направи.
2. по закон зелените площи са общинска собственост.
Извод: дали градинката ще остане градинка, зависи най вече от това наистина ли е градинка J

За целта трябва да се направят две неща:
А. Парцела да бъде отреден 'за озеленяване' от подробния устройствен план (ПУП) на Варна. Дали това е направено може да се провери като се иска от Общината - по същия начин както сте питали за собствността, питате и за отреждането, и евентуално получавате скица на терена в която пише това.
Б. Другото необходимо е подробния устройствен план да е 'приложен' т.е.наистина да има градинка. така че действайте със залесяването.

Гаранция че няма да се промени статуса или собствеността за 10 години напред никой не може да ви даде, и законодателството, и всичко може да се промени за толкова време, но по закона в момента ако А и Б са изпълнени е почти невъзможно да се застрои градинката. така че действайте!
(ако А не е изпълнено , Общинския съвет и/или кмета трябва да промени предназначението на земята за да стане 'за озеленяване', което при наличие на добра воля от тях може да стане много лесно...)
това че собствеността на терена не е много ясна да не ви притеснява – безстопанствените вещи by default се стопанисват от общината,
така че няма как да стане частен :-)
Може за всеки случай да искате от Общината (и от Областната управа) удостоверение дали има или няма реституционни претенции за терена, за да сте напълно спокойни, че не хвърляте усилия за залесяването на вятъра!

Успех и се обадете за откриването на новата градинка!

адв. Веселин Паскалев

3 коментара:

  1. Здравейте! Възможно ли е да публикувате молбата на гражданите и отговора на администрацията, за да разберем ние - а и посетителите на блога, тточно за какво става въпрос. Мария Самарджиева, Съюз на спациалистите по паркове и ландшафт в България, тел. 2 929 77 16.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!

    С една инициативна група мои колеги имаме идея да възстановим една градинка покрай нашите блокове в Студентски Град. Случайно попаднах на вашият блог и искам да ви благодаря за споделянето на тази изключително ценна за нас информация.

    Бих желал също така да ви попитам по какъв начин стават запитванията към
    общината по официален (писмен) формат за проверка на наличие на реституционни искове за конкретен терен?

    Възможно ли е да ми дадете координатите на хората от Варна които са осъществили, надявам се, начинанието подобно на нашето?

    Предварително ви благодаря!
    Ростислав Кандиларов

    ОтговорИзтриване
  3. До автора със запитването ' Как се прави градинка в града ' . Моля напишете ми на е-майл tanyivanova@gmail.com къде се намира мястото , което искате да бъде устрена градинка . В момента във Варна тече обсъждане на проекта на новият общ устройствен план на града . от Гражданско сдружение ' Зелена Варна ' ще ви окажем съдействаме пред общината за градинката .

    Татяна Иванова
    ГС ' Зелена Варна'

    ОтговорИзтриване