сряда, 4 юли 2012 г.

Пожар гори, а беззаконието си върви

Министър Мирослав Найденов обилно заля медиите с погрешни правни тези, вместо да залее с вода пожара на Витоша (като организират помпи). Как законът пречил, видите ли, да сече противопожарни просеки в резервата "Бистришко бранище". Също както на "Витоша ски" АД законът им пречил да си подменят и ремонтират лифтовете. 

Цели два дни загубил министър Найденов да чака МОСВ да му разрешат да прави противопожарни просеки. Наложило се чак министър Цветанов да убеждава министър Нона Караджова за разрешение, чак до вторник се забавило. Два дни са много загубено време при такъв пожар в близост до Бистрица и в труднодостъпен за гасене терен. 

Цитат от Закона за защитените територии (ЗЗТ): 

Чл. 17. (1) В резерватите се забраняват всякакви дейности, с изключение на:
[...]
5. потушаване на пожари...
По аргумент на противното основание  (argumentum a contrario) от чл. 17, ал. 4 от ЗЗТ става пределно ясно, че за потушаване на пожари съгласуване с МОСВ не е нужно. 

Какво означава "потушаване на пожари"? Такъв общ законов израз иде да покаже, че не само заливането с вода е потушаване на пожари. Всякакви обичайни противопожарни техники, включително извеждане на противопожарни просеки и изравяне на изкопи, бентове на реки и др. под. са позволени от закона. 

Вместо да чака два дни за съгласуване от МОСВ, министрите Найденов (МЗХ) и Цветанов (МВР и пожарната) можеха просто да си питат юристконсултите и да чакат само 5 мин. за отговор. За какво им плащат заплати?! Противопожарните просеки можеха да започнат още в неделя. 

Повече за лошата организация по гасенето и липсата на стратегия,  непознаване на района и други неразбории може да видите в отзивите от днешната пресконференция: 
Карта на пожара 4.7.2012, сряда, изготвена от Александър Дунчев, WWF: 


Карта на пожара от 4.7.2012, сряда, изготвена от партия "Зелените"




Повече карти има тук: http://www.zelenite.bg/4522


1 коментар:

  1. Ех за жалост всеки прави каквото му душа иска без да се замисли за последиците. Както и вие добре пишете..." Какво означава "потушаване на пожари"? Такъв общ законов израз иде да покаже, че не само заливането с вода е потушаване на пожари. Всякакви обичайни противопожарни техники, включително извеждане на противопожарни просеки и изравяне на изкопи, бентове на реки и др. под. са позволени от закона. ...' в такива моменти всичко е позволено. Много е неприятно да гледаш подобна гледка особено ако не можеш да направиш вече нищо.

    ОтговорИзтриване