четвъртък, 21 юни 2012 г.

Закон за горите: среща с властта 21 юни 2012

От Комисията по земеделие и гори към НС: 
Пълен застой, властта продължава да прокарва поправката Витоша ски #ЗаконЗаГорите #orlovmost


Експерти на Парламента, на МЗХ и депутати продължават да настояват да се строи без изключване от горския фонд. Поправката е известна като "Гора на хартия, строежи и сеч на практика" или още като "Поправката Витоша ски". 


Експертите на природозащитните организации от коалиция "ЗаДаОстанеПрирода в България" сме неотстъпчиви и продължаваме вече шести месец да отстояваме позицията си. Поддържаме ултимативен тон. Позволяваме си го благодарение на вас, протестиращите ежедневно, за което ви благодарим. 


Присъствахме адв. Свилен Овчаров от Зелените адвокати, Любомир Костадинов, юрист и скиор от "ЗаВитоша", Петко Цветков от БФБ (героят от сблъсъка с Диана Найденова) и Катерина Раковска от WWF

След експертната среща се събра Комисията по земеделие и гори на Парламента - за пръв път в пълен състав, с истински кворум, всички депутати. Нещо невиждано в 41-вото НС. Обсъждат становище по ветото на Президента. Не ставаме свидетели на някаква особена на компетентност и или блестяща експертност. 


Дадоха думата на Сашо Диков, който досади на депутатите с над. 10 мин. мрънкяне в полза на Цеко и БФСки. След което настояхме пред Председателят на КЗГ н.п. Десислава Танева и ние също да дадем становище, че зад мен стоят 5000 души, а зад Сашо Диков - само 1. Тя веднага и най-любезно ни даде думата, но без да прекъсва Диков.  Говорих 2 мин. и сплашихме депутатите с ЕК наказателна процедура за незаконна схема за секторна държавна помощ. Съвсем реална заплаха над България, впрочем. 


Деянията на комисията тук: http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/230/documents


2 коментара:

  1. Искам да питам защо не поставите въпроса за пълното премахване на Цеко от от Витоша. Това което притежава той не му позволява да строй каквото и да е. Защо трабва да се правят отстъпки специално за него така че да може да построй ски зона дори и само чрез подменяне на съораженията, в този случай той пак няма да има концесия, но ще притежава ски зоната с следващите 20-30 години и ще продължава да прави каквото си иска. А след 20-30 години пак ще е собственик на съораженията и пак ще настоява точно той на прави ски зона. Държавата може да предложи да изкупи дела му по сумите от договора и без това се знае точната сума която е инвестирал на витоша.

    ОтговорИзтриване
  2. Отстъпки не правим никакви. Мисля, че е написано достатъчно ясно, можете да четете...

    Съгласно закона, Плана за управление на ПП Витоша и договора за приватизация на три от лифтовете, Цеко има задължение да поддържа или подмени лифтовете с нови, но на същите места, същите просеки и без нова сеч.

    Или да си ходи.

    ОтговорИзтриване