понеделник, 30 януари 2012 г.

Приватизационен договор за лифтовете Симеоново, Драгалевци и Копитото на Витоша

След повече от година усилия, коалиция "ДаОстанеПрирода в България" се сдоби с приватизационния договор от 2007 за кабинковия лифт Симеоново - Алеко, седалковия всесезонен лифт Драгалевци - "Бай Кръстьо" - Голи връх и лифта до Копитото. С този договор от 20 декември 2007 год. Столична община продава на "Витоша ски" АД тези два лифта под редица условия и тежести при ползването на съоръженията. Тук ще анализираме доколко тези задължения по приватизационния договор са спазени. 


Според нас договорът представлява публична информация по смисъла на ЗДОИ par excellence, тъй като засяга обществения интерес в три пункта, изключително важни и чувствителни за гражданите: 
  1. засяга разпореждане (и по-точно отчуждаване) на обществено имущество, т.е. имущество на всички граждани на София, това са нашите данъци, нашата собственост; 
  2. има ключово значение за достъпа до Витоша - уникалната и безценна даденост на София, единствената европейска столица с висока гориста планина буквално на 30 мин. от центъра на града, даваща неповторими възможности за отдих сред природата в този 2-милионен столичен град; 
  3. Витоша е белият дроб на нашата столица, от нейните гори идва чистия въздух за целия обгърнат в смог град, както и чистата вода за четвърт от столичани. 
Въпреки очевидно публичния характер на текста, столичните власти упорито отказват да го предоставят под различни предтексти, защитавайки по-скоро частния интерес (търговска тайна и др. под.), отколкото обществения. За повече от година единственият официален отговор, получен от СО, се събира в краткото изявление "Няма основания за разваляне на договора." 

Нека видим дали наистина е няма основания за разваляне на договора. Особено сега, в момент, когато обществената функция на тези лифтове не се изпълнява, тъй като "Витоша ски" ги спря в опитите си да изнудва правителството и Парламента при прокарване на лобистките си законопроекти.  Лифтовете не работят, няма причина да си затваряме очите пред пропуските на купувача повече. 

Очевидно е нарушено условието на чл. 12, ал. 1 от договора: инвестиции в размер на 500000 лв (словом: половин милион лева) през първата година от действието на договора (2008 година). Как го видяхме толкова очевидно - ами били сме на Витоша, били сме на ски, с цел туризъм, катерене, видели сме, че няма едно болтче сменено на Витоша, както се изрази един столичен политик преди две години. А инвестициите следва да бъдат насочени именно в подмяна на съществуващите съоръжения, както повелява условието на чл. 12, ал.2 от договора
"(2) За извършена инвестиция се считат разходите за създаване на нови или подмяна на притежаваните от дружеството ДМА" 
Според договора дълготрайни материални активи (ДМА) на приватизираното дружество "Въжени линии" ЕАД са именно въпросните три лифта, по сметки 201 и 203, включени в капитала по баланс от 30.11.2007 год., приложен към договора като Приложения № 4 и № 5. Тук въобще не става дума за инсталиране на пропусквателни съоръжения и обща карта на съоръженията, както от СО защитиха своя купувач. Тия "модули за валидиране на карти и пропусквателни системи" не представляват "създаване на нови или подмяна на притежаваните от дружеството ДМА". Съгласно баланса на дружеството, става дума за ДМА, които са "съоръжения" по смисъла на ЗУТ, т.е. лифтове и лифтови станции. Значи, дотук са инвестирани едва 140 хил. лв. в дребни ремонти на съоръженията, както признават общинарите. Отделно от това, купувачът е обвързан от инвестиционния план в своята оферта до Столичната агенция по приватизация в приватизационната продедура.


Подмяната на съоръженията искат всички - и скиори, и природозащитници. Подмяната се извършва в старите просеки и не налага изсичане на нови гори. Не това искат от "Витоша ски" обаче, които отдавна се опитват да лансират проект за напълно нов ски-курорт на Витоша, с напълно различни писти и съоръжения на други места. А това включва сеч и ново унищожаване на торф, морени, каменни реки и други "невъзстановими скални образувания" по смисъла на чл. 273 от НК.


Следващото явно неспазено условие е да се запазят определен брой работни места в дружеството "Въжени линии" ЕАД, т.е. работещи по тези три лифта. Или с други думи - лифтаджии - които за 2011 година трябва да бъдат поне 57 души на щат, а за 2012 - поне 56 души на щат. Очевидно е, че след май 2011 никой не работи по кабинковия лифт в Симеоново, тъй като този сезон "Витоша ски" АД отказаха да го пуснат с цел изнудване на властта и обществото. Същото важи и за седалковия лифт до м. Бай Кръстьо от октомври 2011 год. насам. Столичната агенция за приватизация е адски улеснена при проверката на това обстоятелство - има регистър на трудовите договори, а освен това НАП няма да откажат данни за осигуряването на тези хора.  Ние предполагаме, че са съкратени или в неплатен отпуск или в престой, а когато отпускът или престоят продължат повече, например близо година, е налице неизпълнение на тази клауза от договора.
[UPDATE:  Столичните власти обявиха, че дори след спирането на лифтовете "Витоша ски" АД поддържа на намалена заплата необходимия минимален брой персонал, както и че преди години са били глобявани за неизпълнение на това условие в приватизационния договор.]


А какво се случва при неизпълнение на тези приватизационни ангажименти? Има предвидена неустойка за всяко нарушение, както и прекратяване на договора поради неизпълнение (разваляне). Тук ще си позволя да цитирам самия договор в неговия чл. 23:
Чл. 23. За неизпълнение на обема инвестиции за всяка година, надвишаващо 50% (петдесет процента) от договорения обем, Продавачът има право да развали настоящия договор с едностранно писмено предизвестие, като в този случай задържа като неустойка 30% (тридесет процента) от продажната цена. 
Готвим акции по сигнализиране на контролните органи.


В следващите дни ще анализираме и договора за наем за влек "Алеко" (Заека) и собствеността на лифтовите съоръжения.

3 коментара:

  1. Евала, трябва да им се иска сметка на чорбаджиите. Браво, дано скоро витошките съоражения заработят не според волята на Цеко.

    ОтговорИзтриване
  2. няма ли кой да направи страница в фейсбук срещу Витоша ски и тяхното скандално поведение? Сигурно много възмутени хора ще се присъединят. Скоро някой беше снимал разписка от затворената си банкова сметка във ФиБанк с коментар ЦЕКО Е КАПУТ. Това също е форма на протест -- да си изтеглят хората спестяванията от ФИ Банк, да видим дали няма да пуснат лифтовете.

    ОтговорИзтриване
  3. Страница във FB има, но тя не е срещу никого, ами е ЗА Витоша. Ето линк:

    https://www.facebook.com/zavitosha

    Посетете, разгледайте:

    ОтговорИзтриване