вторник, 28 юли 2009 г.

Обучение по правни процедури и природозащита

На 30 и 31 юли Зелените адвокати (засега гражданка група) организираме правно обучение за напреднали съвместно с Българска фондация "Биоразнообразие" и коалиция "ЗаДаОстанеПрирода".

Ще обучаваме разни хора в природозащитните организации, членове на коалицията - взимат решения или тези, които се занимават с юридическата част и процедурите пред административни органи (РИОСВ, МОСВ, ЕК).

Досега участие са потвърдили от Българска фондация "Биоразнообразие", сдружение за дива природа "Балкани", сдружение "Зелени Балкани", WWF-България, сружение "Българско дружество за защита на птиците", сдружение "Асоциация на парковете в България", екологично сдружение "За Земята", BlueLink, служител на природен парк "Странджа" и др.

Ще се проведе на с. Желен в Искърския пролом, домакини са сдружение Тринога. Настаняването е в Даскаловата къща и полянката пред нея - т.е. препоръчително е участниците да имате палатка и нужните др неща за спане на открито.

За последни записвания: Йорданка Динева от Българска фондация "Биоразнообразие" jordanka.dineva (at) biodiversity.bg

Целта на проекта е:
- обучение и обмяна на опит от малка група природозащитници, които имат вече имат опит с активни действия за защита на околната среда, за придобиване на по-задълбочени познания по екологично право и на умения да използват самостоятелно законовите възможности в ежедневната си дейност.
- Обсъждане на конкретни проблемни казуси (Паничище, Искровете, Картала), извършените нарушения и възможности за действия.
- Упражнения по работа с институциите: получаване на информация по ЗДОИ, анализ на документи, писане на сигнали до институциите (български, европейски, медии)
- Обсъждане на координационен механизъм за съвместни правни действия между Зелени Адвокати и останалите природозащитни НПО.
Форматът на обучението е уъркшоп, което предполага активно участие на всички, както обучаващи, така и обучаеми. За всяко от занятията ще има определен водещ – специалист в съответната област, но се разчита и на съществен принос от страна на всички останали. Тъкмо за това за участие ще бъдат поканени малко хора (10), но с опит в правната природозащита. От участниците ще се очаква присъствие на цялото обучение.

Организатори: Българска фондация Биоразнообразие, съвместно със Зелени Адвокати и сдружение Тринога (с. Желен)

Координатори – адв. Веселин Паскалев

Няма коментари:

Публикуване на коментар