понеделник, 27 август 2007 г.

за лудия и баницата

Ето още малко инфо по въпроса за незаконните строежи, от самия министър, отговорен за строителството. Аз лично нямам думи ...
Асен ГАГАУЗОВ: По-добра инвестиция, която пази природата, от голф игрищата няма
Дневник, 26 август, 14:05

Интервюто взе Лили Границка
…..
Но погледнете какво става на Слънчев бряг, където на самите дюни се строят хотели. Това не е ли унищожаване на природата?
- Да, има такива случаи. Допуснати са не само там. Има и в Несебър. Какво искате да направя? Да ги съборя ли? В случая отговорността е на общините, които трябва да си огледат територията и да спазват законодателството.
Но виждаме, че местната власт не спазва ограниченията. Предстоят ли промени в Закона за устройство на територията, с които да се ограничат правата на кметовете?
- Напротив, ще им дадем още по-големи правомощия. Отговорност на държавата ще останат само най-големите и крупни обекти. Общините ще отговарят за повечето и по-малките обекти, които се строят на тяхна територия. Причината е, че ние имаме 300 души в цялата страна, а обектите, които се строят в момента са 300 хиляди. Чисто физически не е възможно дори нашите служители да обходят тези обекти.
Дирекцията за национален и строителен контрол представи статистика, според която общините и сега не се справят с дадените им правомощия по закон, не санкционират незаконното строителство, а вие искате да им ги разширите.
- Местната власт трябва да си изгради капацитета. Децентрализацията означава повече права и повече задължения. Има достатъчни възможности за спиране на незаконното строителство. Не може да бъде узаконявано каквото и да било без съответните документи. Така че не би трябвало да има незаконни обекти.
Но проверките на ДНСК ви опровергават.
- Разбира се, случва се, защото българският гражданин масово нарушава закона.

2 коментара:

  1. Здравейте!

    С удоволствие бих ви съдействал, с колкото часа седмично е възможно, а когато се налага - в 169-ия час, както е обичайно в професията ни:)

    адв. Радан Кънев - kanev@nknlaw.com

    лична страница http://thehobbit.blog.bg

    ОтговорИзтриване
  2. прочетете целия блог, доста добър

    ОтговорИзтриване