сряда, 15 май 2013 г.

Пирин спасен (Update: но само за кратко)

Върховният административен съд постанови важен прецедент в петчленен състав, като последна инстанция по делото за законността на четириседалковия лифт на Платото на в. Тодорка в Национален парк "Пирин".  Съдебното решение окончателно изяснява как да се тълкува концесионния договор за ски-зоната над Банско, а освен това санкционира типичните нарушения на процедурата и природозащитното законодателство. Подобни "опущения" на изискванията няма да са възможни оттук насетне.

Делото се водеше от юристи на "Зелените адвокати", които възприехме една смела стратегия да искаме от съда не просто да разгледа конкретния лифт, но и веднъж завинаги да даде тълкуване на клаузите на концесионния договор, за неговия обхват и за задълженията на МОСВ да опазва държавната собственост. Ние се радваме, че върховният съд възприе нашите тези и тълкуване на закона като единствените възможни и юридически издържани.

Жалбата бе подадена през 2011 год. от Асоциация на парковете в България срещу решение на МОСВ, че няма нужда да се прави ОВОС за строежа на новия четириседалков лифт на Платото. Инвестиционното предложение бе представено като "реконструкция" или "преустройство", а всъщност представляваше замяна на два малки влека с напълно ново съоръжение - четириседалков лифт на друго място, значително по-дълъг и с по-широка полоса (просека).

Лифтът de facto беше изграден още през 2011 год., въпреки, че съгласуването на МОСВ се обжалваше пред съд и не бе влязло в сила, тъй като МОСВ предостави право на предварително изпълнение на инвеститора Юлен АД, потвърдено от съда. На базата на това предварително изпълнение, старият кмет на Банско издаде строително разрешение и така сечта и строежът започнаха - това не е за чудене, тъй като Община Банско притежава 8 % от капитала в Юлен АД.

При строителството бяха изсечени 49 бр. черни и бели мури на възраст повече от век, до към 120-130 годишни, предварително набелязани за сеч именно в обжалваното от нас решение за съгласуване от МОСВ (унищожени бяха също клек, почва и тревни съобщества, които спират ерозията, не че някому пука за тях).

Решението на ВАС е ключово за тълкуването на концесионния договор, тъй като разсейва лансираните от концесионера и МОСВ крайно неправилни тези, че териториалното ограничение в чл. 1 от договора едва ли не няма никакво значение, че тези 99,5 ха концесионна площ са, видите ли, грешка някаква, неяснота такава една, и не следва да ограничават концесионера. Пред съда юристконсултът на МОСВ дори твърдеше, че концесионните права се простират в целия обхват на ТУП на Банско от 2001 год., на площ от 1475 ха (sic!!).  Тези твърдения бяха в отговор на нашата теза, че МОСВ управлява публичната държавна собственост в парка "Пирин" и като такова е призвано да защитава правата на собственика - когато наемател и концесионер завладее по-голяма площ, МОСВ е длъжно да го санкционира и в никакъв случай не може да съгласува по ЗООС и ЗБР подобни  инвестиционни намерения, ощетяващи бюджета и вещните права на държавата.

Вече става пределно ясно как точно се отнасят една към друга различните площи и зони: концесионна площ, обхват на концесията, зони за съоръжения и писти по ТУП от 2001 год. и пълния обхват на този ТУП. Вече няколко пъти сме изяснявали площта и значението на отделните територии в ски-зоната, те винаги са били пределно ясни за всеки, който иска да разбере. Изглежда обаче "фантастичните експерти" на МОСВ (по думите на служебния министър Юлиан Попов) някак не искаха да видят простата истина.

Прецедентът е важен и заради значението на плановете за управление на защитените територии, затвърдено от най-висшата инстанция на Върховния административен съд. В случая, новото съоръжение като полоса не просто излиза извън концесионната площ, но и извън съответните зони за съоръжения и писти в Плана за управление на Национален парк "Пирин". В случая, полосата навлиза твърде значително в Зоната за туризъм, където туристически дейности са позволени, но всякакво строителство и сечи са напълно забранени.

Това решение е ясен сигнал за всички инвеститори в България, че свърши времето на рисковите пишман бизнесмени, които "минават метър", спестяват си разходи и време като "пропускат" различни процедури и изисквания, уреждат си привилегии от властта (в случая от МОСВ и от общината) и които в крайна сметка газят закона и я карат през просото с цел максимална печалба във възможно най-кратки срокове. Същите тези, които ощетяват с нелоялна конкуренция почтения бизнес, който си плаща данъците, таксите, спазва си процедурите, застрахова се, внимава и за когото у нас, както се знае от време оно, "за кокошка няма прошка". За да имаш стабилност на инвестицията, за да постигнеш трайност на бизнес начинанието си и минимизираш риска, спазването на законите и процедурите е от първостепенно значение.

В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.

Update 2 декември 2013: Това влязло в сило съдебно решение на върховен съд, този прецедент от последна инстанция, имащ res judicata (сила на присъдено нещо) спрямо МОСВ, а пък и erga omnes (спрямо всички) - това същото съдебно решение вече не съществува в правния мир! То бе отменено по реда за отмяна на влезли в сила съдебни решения от 7-членен състав на ВАС по искане на офшорната фирма Marengo Trading, която представи на съда съмнителен документ, че е закупила лифтовите съоръжения от Юлен АД. Отмяната на влезли в сила съдебни решение е нещо толкова рядко, толкова трудно и такова изключение, че се счита от юристите за невъзможно на практика. Но се случи. Защо и как стана така - едно възможно обяснение е кариерното израстване на съдия Боян Магдалинчев, подробности тук:
ВАС отмени решението си, че лифтът на Платото в Банско е незаконен
Правосъдие като лански сняг: Неочакваният обрат по казуса с лифта на Платото хвърли сянка на съмнение върху ВАС

6 коментара:

  1. Прекрасни новини. :)
    btw. имате доста грешки при набирането на текста, които разсейват. Особено в последното заключително изречение :P

    ОтговорИзтриване
  2. Merci.

    Впрочем, този текст го пуснах още на етап чернова, че имаше глад за бърз коментар. Тепърва ще се обновява и допълва с детайли и линкове.

    Отделно, ще пуснем нов текст тия дни, където ще изразим предложенията си какво да се праве оттук насетне с тоя лифт и тая ски-зона.

    ОтговорИзтриване
  3. адв. Свилен Овчаров и колегите му

    Приемете моите огромни поздравления за "Пирин спасен"!

    Благодаря ви за професионалната работа в полза роду.

    Георги Желязков

    ОтговорИзтриване
  4. Адв.Овчаров, виждам че сте виртуози в защотата. Основаваща се на ЗООС,ЗБР и ЗТ. Бихте ли водили дело обаче по ЗУТ и ЗУЧК, имате ли практика в тази област?

    ОтговорИзтриване
  5. Доста практика :)

    Вижте тук в нашия блог: http://ecopravo.blogspot.com/search/label/ЗУТ

    Или търсете по таг "ПУП и ОУП" или друг подобен, таговете са вдясно на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. За това дело сме номинирани за Човек на годината за 2013 год. :)
    Можете да гласувате тук:
    http://humanoftheyear.org/?page_id=4711

    ОтговорИзтриване