петък, 15 януари 2010 г.

ГМО: протести, преговори, законопроекти

Гененично модифицираните организми (или ГМО) са актуалнато зелена тема в последните седмици. Ама така ще бъде и в следващите, бихме добавили.

Да се просветлите малко за вредностите и същината на въпроса можете от публикуваното от Горичка прекрасно, ясно и разбираемо есе на Силвия Тулева: Клонингите атакуват

Както знаете, МОСВ внесе законопроект за изменение и допълнение (или ЗИД) на Закона за генетично модифицираните организми (или ЗГМО) в Парламента. Нашето виждане като скромни прависти е, че проектът е подъл опит на МОСВ да опущи ГМО-тата в България, при това зле прикрит зад плиткото и нелепо обяснение, че ЕС ни бил задължавал. Зам. министър Евдокия Манева непрекъснато цитира някакво писмо от Европейската комисия до МОСВ, с което констатирали несъответствие на сегашния ЗГМО с Директива 18/2001 на ЕС. Таквози писъмце обаче не е показвано никому и никой не го е виждал.

Зелените адвокати прегледахме тая директива и не видяхме как пък толкова да ни задължава да вдигнем напълно забраните за ГМО, каквото предлагат от МОСВ. Няма такова изискване на ЕС!Припомняме, че сегашните забрани за ГМО в закона бяха предложени именно от МОСВ, а в Парламента минаха с активното съдействие именно на Евдокия Манева, тогава депутат, а сега зам. министър.

Законодателните изменения, премахващи забраните за пускане в Природата или на пазара на ГМО, предизвикаха бурни протести от различни граждански групи: родителски организации, организирани ок. сайта бг мама; потребителски организации, начело с Активни потребители; браншови организации на земеделски производители и сайта Фермер.бг; Екологично сдружение "За Земята" и Агролинк, членове на коалиция "ЗаДаОстанеПрирода"; партия Зелените.

Адв. Свилен Овчаров от Зеленете адвокати се нае да води преговорите в парламента по време на протеста от името на протестиращите от името на коалиция "ЗаДаОстанеПрирода", заедно с представители на бг мама и Активни потребители, а към нас се присъедини и фермер, посочен от сайта Фермер.бг. Срещнахме се с над 10 депутата, представители на различни партии, но основно на ГЕРБ, Председателката на Комисията по земеделие и гори в НС и Зам.председател на Комисията по околна среда на НС, зам. министър Евд. Манева, представители на земеделското министрество. На депутатите от Комисията по здравеопазване писахме отсъствие, неизвинено и неизвинимо.

Доклад от преговорите можете да видите тук:
БИТКАТА ЗА „БЪЛГАРИЯ – СВОБОДНА ОТ ГМО ЗОНА” НЕ Е ЗАГУБЕНА!


1 коментар: