неделя, 17 февруари 2008 г.

Може би идва края на строителния бум:

Financial Times: http://www.ft.com/cms/s/0/93d152d8-d66a-11dc-b9f4-0000779fd2ac.html
и на български: http://news.ibox.bg/news/id_534832123
Британците губят интерес към имотите ни, идат руснаци
Росица Талева

Британците губят интерес към имотите в българския ски-курорт Банско, пише в днешното си издание британският вестник Файненшъл таймс.
България губи привлекателността си за британските купувачи на имоти. Половината от тях сега се опитват да продадат собствеността си и да се изнесат другаде.
Сред основните причини за това са, рязкото застрояване в Банско и Слънчев бряг, прекалено голямо предлагане на по-евтини апартаменти, както и силното влошаване на инфраструктурата.
Около 85% от британските инвеститори си купили имоти, без да са посещавали България.
Пълният текст тук
Още по темата от тук: http://pazari.dnevnik.bg/show/460507/

Добрата новина е, че с отлива на британците финансирането на безумните строежи може би ще свърши. Ако те наистина се опарят, може да започнат да продават построените си вече апартаменти на новопоявяващите се руснаци, гърци и (по мои лични наблюдения) скандинавци.
Лошата новина е, че вредите за много прекрасни природни кътчета вече са станали, и няма кой да ги поправи. Още по-лошата новина е, че строителните фирми вече са си направили печалбата, отговорните министри са си взели вече рушветите и няма да си извлекат никакви поуки от историята си. Загубите, както винаги остават за нищо неподозиращите дребни британски инвеститори, които губят своите lifetime savings и още по-невинните следващи поколения българи, които няма да могат никога видят Седемте езера, Иракли, Банско, такива каквито бяха...

1 коментар: